Ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa ja valmennusta kohti mielekästä arkea

Elämä jumissa? Aloita tästä.

Onko elämä jumissa ja suunta hukassa, etkä tiedä, mikä olisi Sinun elämäsi seuraava askel? Tuntuuko, että elämä junnaa paikoillaan, ajatukset pyörivät kehää, etkä löydä tietä eteenpäin? Ratkaisukeskeinen lyhytterapia voi olla avuksi!

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on matalan kynnyksen keskustelutukea. Et tarvitse terapiaan hakeutuaksesi lähetettä, diagnoosia tai valtavalta tuntuvia ongelmia. Ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan voit hakeutua toivoessasi muutosta nykyiseen tilanteeseesi. Terapiaan hakeutuvan muutostoiveen taustalla voi olla esimerkiksi työelämään, ihmissuhteisiin, elämänhallintaan, jaksamiseen ja mielenterveyteen liittyvät haasteet. Taustalla voi olla myös halu pysähtyä pohtimaan omaa elämää, arvojaan, haaveitaan ja tulevaisuuttaan. Tyypillinen lyhytterapian kesto on 5-20 käyntiä, mutta joskus jo yksikin käynti voi riittää. 

Ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan voi liittää myös valmennuksen näkökulman. Tällöin puhutaan ratkaisukeskeisestä valmentamisesta, minkä tavoitteena on Sinun voimavarojesi vahvistaminen ja "treenaaminen" niin, että saavuttaisit tavoittelemiasi asioita. 

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia pähkinänkuoressa

1. Millaisiin haasteisiin tästä on apua?

Ratkaisukeskeisen lyhytterapian on todettu olevan avuksi esimerkiksi stressiin, uniongelmiin, ahdistusoireisiin, masennusoireisiin ja ihmissuhdeongelmiin. Myös työelämään liittyviin haasteisiin voi usein löytää ratkaisun lyhytterapiasta. 

2. Onko ratkaisukeskeinen lyhytterapia KELA-korvauksen piirissä? Entä onko se Valviran valvomaa? Entä kuka voi toimia lyhytterapeuttina?

Tällä hetkellä ratkaisukeskeinen lyhytterapia ei ole KELA-korvauksen piirissä. Tämä terapiamuoto ei myöskään ole Valviran valvomaa terveydenhuollon palvelua ellei sen tuottaja ole pohjakoulutukseltaan terveydenhuollon ammattihenkilö kuten sairaanhoitaja. Moni ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti on taustaltaan sote-alan tutkinnon suorittanut henkilö, joka on käynyt ratkaisukeskeisen lyhytterapian täydennyskoulutuksen. Esimerkiksi itse olen pohjakoulutukseltani sosionomi (AMK) eli sosiaalialan korkeakoulutettu ja omaan koulutukseni pohjalta laajan ymmärryksen erilaisista elämäntilanteista ja palveluverkosta.

3. Miten ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan voi hakeutua?

Voit etsiä Sinulle sopivalta tuntuvan lyhytterapeutin ja varata suoraan ajan. Et tarvitse diagnoosia etkä lähetettä jos hakeudut lyhytterapiaan suoraan itse. Jos hakeudut ensin perusterveydenhuoltoon omalle terveysasemalle tai työterveyteen, saatat myös sitä kautta päästä lyhytterapiaan hyvinvointialueesi tai työnantajasi päättämälle terapeutille. Reittejä lyhytterapiaan on siis useampia, mutta suoraan hakeutumalla voit itse vaikuttaa siihen, kenet haluat terapeutiksesi ja miten monta kertaa häntä tapaat. 

Minun asiakkaakseni pääset ottamalla sähköpostilla yhteyttä:

 hello@lyhytterapeutti-ida.com tai laittamalla viestiä Instagramissa (@lyhytterapeutti-ida).